Google Ranking factoren 2024

Ontdek de SEO-trends van 2024 en hun impact.

*disclaimer: dit is een beetje technisch artikel, als je het niet helemaal begrijpt, stuur het gerust door naar je webmaster!

---

De Google Algoritme Rankingfactoren van 2024

Dit artikel is een aangepaste vertaling van een origineel Engelstalig artikel over de Google Algoritme Rankingfactoren van 2024. Het doel van deze vertaling is niet alleen om de inhoud getrouw over te brengen maar ook om deze specifiek af te stemmen op de Nederlandstalige markt en de gebruikers van Rood Fluweel. We hebben enkele aanpassingen gemaakt om de tekst relevanter te maken voor ons publiek, met behoud van de kerninformatie en technische diepgang van het oorspronkelijke stuk. Voor de volledige en onvervalste inzichten raden we lezers aan ook het originele artikel te bekijken via FirstPageSage.

Consistente publicatie van boeiende content

Sinds zes jaar heeft boeiende content backlinks overtroffen als de topfactor in Google's zoekalgoritme. Het afgelopen jaar bevestigde ongetwijfeld dat Google nieuw gepubliceerde content test om te zien of het goed reageert op de zoekintentie van het trefwoord. Als het gedrag van zoekers aangeeft dat hun intentie wordt bevredigd door de content van de pagina, wordt deze gepromoot. Als algemene regel beloont Google's AI hoogwaardige content die minstens twee keer per week wordt geproduceerd.

Trefwoorden in MetaTitle tags

Het invoegen van de trefwoorden waarop je pagina zich richt in de meta titel tag is essentieel voor ranking sinds de late jaren '90. Hoewel dit feit duidelijk is voor elke ervaren SEO-marketeer, is trefwoordstrategie een rigoureuze intellectuele taak die gemakkelijk 20-30 minuten per pagina kan duren. Ook is het belangrijk om te weten dat de plaatsing en concentratie van trefwoorden binnen een titel tag belangrijk zijn. Idealiter zou je titel tag alleen je gerichte trefwoord moeten bevatten; maar in werkelijkheid zijn het toevoegen van artikelen en bijvoeglijke naamwoorden rondom belangrijk voor de leesbaarheid.

Backlinks

Backlinks waren de oorspronkelijke basis van Google's algoritme, zoals uiteengezet in het onderzoekspapier dat Google oprichtte. Echter, in 2018 begonnen ze terrein te verliezen aan de twee bovenstaande factoren: Consistente Publicatie van Boeiende Content en Trefwoorden in Meta Titel Tags. Hoewel backlinks nog steeds een belangrijke factor zijn in Google's beslissing waar een website te ranken in zijn zoekresultaten, moet de kwaliteit van de content je primaire focus zijn omdat het links organisch aantrekt terwijl het tegelijkertijd de belangrijkste rankingfactor op zich is.

Niche expertise

Midden 2017 begon Google websites die het als nichedeskundigen ziet te bevoordelen. In deze context betekent nichedeskundige zijn dat je een cluster van 10+ gezaghebbende pagina's hebt die rondom hetzelfde "hub" trefwoord draaien. Bijvoorbeeld, het trefwoord "crm software" zou het hub trefwoord kunnen zijn voor een CRM-bedrijf dat industrielandingspagina's heeft die zich richten op "crm software voor kleine bedrijven", "crm software voor vastgoed" en "crm software voor productie"; en FAQ-landingspagina's die zich richten op "crm software prijzen", "voordelen van crm software" en "beste crm software 2024". De consistentie van het hub trefwoord over de pagina's van de website creëert een soort magnetisme: de site trekt verkeer aan van elke Google-zoekopdracht die het hub trefwoord bevat.

Gebruikersbetrokkenheid

De grootste verandering in Google's algoritme in de laatste vijf jaar is de toegenomen belangrijkheid van Gebruikersbetrokkenheid, die in 2016 in het rankingalgoritme werd geïntegreerd. Google was voorheen terughoudend om gewicht te geven aan een on-site factor die gemakkelijk gemanipuleerd kon worden door site-eigenaren. Maar Google's steeds geavanceerdere technologie—geleend van de clickfraudedetectiekant van zijn advertentiebedrijf— heeft gebruikersbetrokkenheid een aanzienlijk deel van zijn algoritme gemaakt.

Gebruikersbetrokkenheid is gerelateerd aan de #1 algehele factor, Consistente Publicatie van Boeiende content. Betrokkenheid, die bounce rate, tijd op pagina en pagina's per sessie combineert, is een goede indicator van de kwaliteit van de content. Houd echter in gedachten dat zoekopdrachten verschillende intenties hebben, sommige daarvan geven aan dat de zoeker snel een stuk informatie wil opzoeken; meer is niet altijd beter.

Versheid

De recentheid van content is altijd een minder belangrijke factor geweest in Google's algoritme, maar werd tot het tweede kwartaal van 2023 alleen geprioriteerd voor op nieuws gerichte artikelen. Op dat moment observeerde ons team dat zelfs artikelen die zich richten op transactionele trefwoorden (bijv. "top softwareontwikkelingsbedrijven") hoger rankten wanneer ze een nieuwere publicatiedatum hadden. We zagen deze verandering snel over al onze klantindustrieën, op alle trefwoorden behalve de meest onderzoeksgerichte (bijv. "wat is fotosynthese?"). Voor meer over versheid-gerichte SEO, zie ons artikel over de Corpus of Content strategie.

Betrouwbaarheid

In de afgelopen 2 jaar heeft Google zijn controle op content verhoogd om ervoor te zorgen dat gebruikers geen mis- of desinformatie tegenkomen. Voorbeelden van zijn inspanningen zijn de Your Money, Your Life algoritme-update en zijn gezamenlijke patent met IBM over het detecteren van feitelijke informatie in een document. Om te optimaliseren voor deze nieuwe factor, zorg ervoor dat je content vrij is van aantoonbaar valse claims en citaten bevat van academische, overheids- of andere betrouwbare bronnen.

Mobielvriendelijk (& mobile-first) website

Als je bezoekers in 2024 wilt bereiken, moet je site gemakkelijk te navigeren zijn op mobiele telefoons en tablets. De standaard was "mobielvriendelijkheid", maar Google is overgestapt naar een mobiel-eerst wereld, wat betekent dat het verwacht dat mobiele bezoekers het primaire doelwit van je webdesign zijn. Idealiter zou een desktopversie van je website niet eens moeten bestaan. De site moet er precies hetzelfde uitzien op mobiel en desktop: de lay-out moet vrij eenvoudig zijn en de site navigatie geoptimaliseerd voor een mobiele gebruikerservaring.

Interne links

Google legde veel meer nadruk op deze factor, die vaak wordt besproken naast hubs, in 2017. Hoe groter de concentratie van pagina's met hetzelfde trefwoord in hun titel tags, hoe hoger de site zal ranken voor dat trefwoord, zolang er interne links zijn die ze verbinden. Het publiceren van 25 artikelen over verschillende aspecten van een onderwerp en al deze teruglinken naar één gezaghebbende pagina zou een krachtige uitdrukking zijn van de waarde van die pagina, en zou een hogere ranking mogelijkheid op die pagina verlenen.

Paginasnelheid

Google heeft altijd geprobeerd de gebruikerservaring boven alles te stellen, vandaar zijn investering in duizenden datacenters over de hele wereld, zodat het zoekresultaten in milliseconden kan serveren. Je site moet een pagina uit Google's boek nemen en zich richten op site snelheid. Je wilt dat pagina's zo snel mogelijk laden. Met elke extra seconde die het duurt voor je site om te laden, gaat ranking mogelijkheid verloren. Je kunt je paginasnelheid testen op Google's gratis PageSpeed Insights tool.

Sitebeveiliging / SSL Certificaat

Naarmate het web centraler in ons leven is geworden, zijn hackers geavanceerder geworden. Google's nachtmerrie zou zijn om sites te serveren die schadelijk zijn voor zijn zoekers. Aan het einde van 2017 begon Google sites als onveilig te markeren wanneer ze SSL-certificaten missen of verkeerd geconfigureerd hebben (aangegeven door de "s" aan het einde van "https")—en dienovereenkomstig hun ranking mogelijkheid te verminderen. Een SSL-certificaat is meestal gratis en kan vrij gemakkelijk van je registrar worden verkregen.

Schema markup & gestructureerde data (sturctured data)

Een moderne versie van meta tags, schema markup is code die je aan de pagina's van je website kunt toevoegen om Google te helpen meer visuele zoekresultaten te serveren, zoals snippets. Als je ooit zoekresultaten hebt gezien die langer zijn en de hoofdpagina's van een site opsommen; of een belangrijk stuk gegevens benadrukken; of een 5-sterren beoordelingssysteem of lijst van evenementen bevatten, dan ben je bekend met schema markup. Google geeft de voorkeur aan pagina's die schema markup gebruiken omdat het die pagina's zoekresultaten nuttiger maakt voor zoekers. Als bonus zorgen ze er ook voor dat zoekresultaten zich onderscheiden van de rest op de pagina.

Trefwoorden in MetaDescription tags + 22 andere factoren

Er zijn 22 andere factoren die ons team heeft gevonden die enig verschil maken in het vermogen van een website en/of pagina om te ranken - bijvoorbeeld, het plaatsen van trefwoorden in meta titel tags en kop tags, vermeldingen van je merk buiten de site, trefwoorden in URL, en ankertekst trefwoorddichtheid. Hoewel een website die strijdt met een concurrent om van de #2 plek naar de #1 te verplaatsen naar elke mogelijkheid moet kijken om te verbeteren, hoeven de meeste marketeers er niet te hard over na te denken.

Conclusie

In 2024 heeft het complexe algoritme dat Google Search ooit onderhield zich gevestigd in een kortere lijst van factoren die aandacht vereisen maar geen obsessie. Dankzij zijn voortdurende uitroeiing van SEO van lage kwaliteit—een inspanning die in 2009 vorm begon te krijgen en nu vrijwel voltooid is—kan Google zijn missie om de best mogelijke zoekervaring voor zijn gebruikers te creëren veel beter vervullen door die gebruikers snelle, relevante en hoogwaardige zoekresultaten te bieden. Wat dit betekent voor marketeers is dat je een juiste strategie moet hebben die je SEO-inspanningen leidt, met elke pagina die een ander trefwoord target dat een prospect voor je bedrijf zou zoeken. Elke pagina moet de best mogelijke behandeling van het onderwerp zijn die je kunt leveren. Van daaruit zouden links, betrokkenheid, betrouwbaarheid en andere belangrijke algoritme factoren organisch in je voordeel moeten accumuleren.

seo website 2024 google online marketing