Photo by Davide Baraldi on Unsplash

Het belang van e-mailmarketing

De brug naar je publiek

Ontdek de magie van e-mailmarketing in de cultuurwereld. Van het smeden van intieme banden met je publiek tot het versterken van trouwe relaties. 🎭✉️

In een tijdperk waarin digitalisering en algoritmes de norm zijn, blijft e-mailmarketing een essentieel instrument voor toneelgezelschappen, theaters en andere culturele organisaties. Hier is waarom:

Directe verbinding met je publiek

In tegenstelling tot sociale media, waar berichten soms verloren gaan in een overvolle tijdlijn, biedt e-mail een rechtstreekse lijn naar je publiek.

Wat wij hoorden van klanten: Een theater stuurde een e-mail over hun aankomende voorstelling. Deze e-mail werd door 35% van de ontvangers geopend, terwijl hun Facebook-post over hetzelfde onderwerp slechts door 10% van hun volgers werd gezien.

Dat gaat natuurlijk niet altijd zo zijn, een gemiddelde nieuwsbrief in het bedrijfsleven heeft een "open rate" van minder dan 3%. Maar voor jullie publiek kan het anders zijn, meten is weten!

Het versterken van relaties

Een goed opgebouwde e-mailcampagne biedt niet enkel data en nieuwtjes, maar verhalen, inzichten en exclusieve voordelen die de relatie met het publiek kunnen verdiepen.

Wat wij hoorden van klanten: Een toneelgezelschap deelde via e-mail een exclusief interview met hun hoofdacteur. Abonnees kregen zo een kijkje achter de schermen, wat leidde tot verhoogde ticketverkopen voor hun volgende show.

Gerichte en aangepaste communicatie

De mogelijkheid om je e-maillijst te segmenteren betekent dat je boodschappen kunt aanpassen aan specifieke groepen.

Wat wij hoorden van klanten: Een toneelgezelschap had recentelijk twee verschillende producties lopen: een klassieker en een jongerenvoorstelling. Door hun e-maillijst te segmenteren op basis van eerdere bezoekvoorkeuren, stuurden ze liefhebbers van klassieke stukken informatie en speciale aanbiedingen voor het klassieke stuk, terwijl fans van jeugduitvoeringen andere uitnodigingen. Hierdoor voelden de e-mails persoonlijker aan en was de respons hoger.

Waardering uitdrukken en feedback verzamelen

Naast het verspreiden van je verhaal, kun je het ook gebruiken om dankbaarheid te tonen aan je trouwe bezoekers of om hun input en feedback te vragen.

Wat wij hoorden van klanten: Na een uitverkochte voorstelling stuurde een theater een dank-e-mail naar alle bezoekers met een kortingscode voor een toekomstige show. Ze ontvingen niet alleen positieve reacties terug, maar ook waardevolle feedback over de voorstelling zelf.

Meer dan informatie

E-mails zijn meer dan een communicatiemiddel; ze zijn een podium waar je je publiek kunt verrassen en verwennen. Dit medium biedt de mogelijkheid om niet alleen cruciale informatie te delen, maar ook om exclusieve cadeautjes, persoonlijke bedankjes en speciale kortingen aan te bieden. Het is een kans om te laten zien hoezeer je de steun en aanwezigheid van je publiek waardeert.

Wat we hoorden van klanten: Een toneelgezelschap wilde hun waardering uiten naar hun trouwe abonnees. Ze stuurden een speciale e-mail met een exclusieve korting op toekomstige voorstellingen en een kleine attentie die bij de balie opgehaald kon worden tijdens hun volgende bezoek. De reacties waren overweldigend positief, met vele abonnees die aangaven hoe zeer ze deze persoonlijke toets en waardering op prijs stelden.

Met e-mails kun je een warme en persoonlijke relatie onderhouden en je publiek iets extra’s bieden, wat bijdraagt aan een sterkere en meer betrokken gemeenschap rondom jouw culturele organisatie.

En in dezelfde categorie nog een bonus idee: Als blijk van waardering voor hun steun, stuurde een toneelgezelschap een e-mail naar hun trouwe bezoekers met een unieke kortingscode voor hun volgende voorstelling en een gratis digitaal programmaboekje. Dit soort persoonlijke gebaren versterken de band met het publiek en maken van elke e-mail een potentiële kleine verrassing in hun inbox. Tegelijk heb je een mogelijkheid om je sponsors wat extra in het daglicht te zetten.

nieuwsbrief online marketing e-mail marketing