Voordelen van het podiumervaring

Lessen uit het professionele leven

De impact van podiumervaring op je professionele leven en enkele lessen uit een online artikel.

Onlangs stuitte ik op een fascinerend artikel op de website van OPENDOEK. Het artikel, getiteld "Hoe Acteren je Ook Beter in Je Job Kan Maken", biedt een uniek perspectief op de impact van acteerervaring in verschillende beroepen. Deze invalshoek is niet alleen relevant voor acteurs en theaterliefhebbers, maar ook voor professionals in allerlei sectoren die op zoek zijn naar manieren om hun vaardigheden te verbeteren en te diversifiëren.

In het artikel delen drie professionals uit verschillende vakgebieden hun ervaringen over hoe theater en acteren hen heeft geholpen om in hun beroep te excelleren:

  1. Overdracht van Vaardigheden: Het artikel benadrukt hoe vaardigheden uit de theaterwereld, zoals spreken in het openbaar, lichaamstaal, en expressie, nuttig kunnen zijn in verschillende professionele settings. Deze vaardigheden zijn overdraagbaar en kunnen in verschillende beroepen worden toegepast.
  2. Zelfvertrouwen en Overredingskracht: Acteren helpt bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en overredingskracht, essentiële eigenschappen in vele beroepen zoals advocatuur, onderwijs, en journalistiek.

  3. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: De ervaring van acteren, met name in improvisatie, bevordert flexibiliteit en het vermogen om zich aan te passen aan onverwachte situaties - een waardevolle vaardigheid in elk beroep.

  4. Interactie en Connectie met Publiek: Of het nu gaat om een jury in een rechtszaal, studenten in een klaslokaal, of een publiek tijdens een nieuwsuitzending, de vaardigheden om effectief te communiceren en verbinding te maken met een publiek zijn cruciaal en kunnen worden versterkt door acteerervaring.

  5. Creatieve Probleemoplossing: Acteren moedigt creatief denken en probleemoplossing aan, wat van pas komt in talloze professionele scenario's waarbij innovatieve en buiten-de-kist denkende benaderingen nodig zijn.

Naast de interessante inzichten uit het OPENDOEK-artikel, wil ik ook eens graag mijn persoonlijke ervaring delen als amateur-goochelaar, en hoe deze achtergrond mij in mijn huidige beroep heeft geholpen.

  1. Aandacht voor detail: Als goochelaar was ik altijd gefocust op precisie en aandacht voor de kleinste details. Deze vaardigheid is ongelooflijk nuttig gebleken in mijn professionele leven, waar nauwkeurigheid en aandacht voor detail cruciaal zijn.

  2. Publieke presentatie en communicatie: Het optreden voor een publiek als goochelaar heeft mijn presentatie- en communicatievaardigheden sterk verbeterd. Deze vaardigheden helpen me nu om zelfverzekerd en effectief te communiceren in mijn huidige baan.

  3. Creatief probleemoplossen: Goochelen draait om het vinden van creatieve oplossingen voor uitdagende problemen. Deze manier van denken pas ik nu toe in mijn werk, waarbij een innovatieve en creatieve aanpak vaak vereist is.

  4. Snel Denken en aanpassingsvermogen: In de wereld van magie moet je snel kunnen denken en je aanpassen aan onvoorziene situaties. Deze vaardigheid is enorm waardevol in mijn huidige rol, waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen sleutel zijn.

  5. Mensenkennis en psychologisch inzicht: Als goochelaar moest ik mijn publiek goed kunnen 'lezen' en hun reacties anticiperen. Deze diepgaande kennis van menselijk gedrag is uiterst nuttig in mijn huidige functie, vooral in situaties waarin ik interactie heb met klanten of mijn team moet managen.

De vaardigheden die ik als goochelaar heb verworven, strekken zich ver uit buiten de grenzen van het podium en hebben op verrassende wijze bijgedragen aan mijn professionele carrière.

Tot slot, u vraagt zich misschien af: "Wat heeft dit alles te maken met Rood Fluweel en ticketverkoop?" Nou, eerlijk gezegd... niet zo veel. Maar wie zei dat alles altijd 100% relevant moet zijn? Soms is het gewoon leuk om een zijsprong te maken en te delen wat ons inspireert, zelfs als het gaat om de verborgen lessen van een goochelaar of de theaterkunsten.

Als dit artikel u op de een of andere manier geamuseerd of geïnspireerd heeft (of als u denkt dat ik me beter bij goochelen kan houden), laat het me dan zeker weten. Uw feedback kan net zo verrassend zijn als een konijn uit een hoge hoed – en wie weet, misschien zorgt het wel voor een magisch moment in mijn dag!

ervaring persoonlijke ontwikkeling artikel review